Tomatsuppe

torsdag 20. februar 2014


For noen uker siden laget jeg en deilig tomatsuppe til middag - det trist er at ungene elsker den kjipe posetomatsuppen og spiste ikke så veldig masse av denne. JEG elsket den imidlertid, så kanskje noen av dere har unger som er litt mindre fastlåst i matveien og kunne tenkte seg å teste denne. Ingrediensene er iallefall:

2-3 løk
3 bokser tomat
2-3 fed hvitløk
Litt basilikum
Litt oregano
1-2 gulrøtter
7 dl buljong
2 dl fløte



Hakk opp løken og press hvitløken. Dette stekes mykt med olivenoljen før du tilsetter hakkede gulrøtter, tomater og buljong. Kok i ca. 15 minutter før du kjører på med stavmikseren slik at det ikke er noen klumper igjen. Tilsett fløten før du tilsetter litt salt og pepper. 


Jeg kokte fullkorspastaskruer på siden og lagde eltefritt suppebrød som du finner oppskriften på i dette innlegget. Lykke til !




Elting av brød, boller ol. og gjær

mandag 17. februar 2014


Tenkte jeg skulle dele litt av det viktigste jeg har lært, gjennom literatur, bakekurs og testing på hjemmekjøkkenet, om suksessen bak gode brødog bakeverk: Nemlig om elting av brød og gjær. Skal kommentere kort enkelte uttrykk og termer du kan komme over når du leser om brød- og andre bakeverk.


Autolyse - og kaldt vann
Med å kjøre autolyse på brødene menes egentlig at vi bare blander sammen melet og vannet før vi tilfører noe annet. På denne måten vil gluten begynne å jobbe uten at gjær eller salt forstyrrer. Autolyse kan være greit å kjøre på enkelte typer deiger. Morten Schakenda skriver dette i boken "Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom": "Når du skal ha vann eller annen væske gjelder denne regelen: Det skal være kaldt.". Når du elter i 10-20 minutter har temepraturen i deigen steget, og hvis du starter med varmt vann kan temperaturen stige for mye og deigen dermed heve mindre. 





Eltingen - kjøkkenmaskin
Ved mindre du skal lage eltefrie brød så trenger du en kjøkkenmaskin. Deigen skal eltes ganske lenge, og det blir nok veldig veldig tungt om du skal gjøre dette for hånd.


Strekktesten - glutenvinduet
Er deigen spenstig og luftig nok? Det er iallefall det du sjekker når du foretar strekktesten av deigen. Deigen skal være seig og oppføre seg nesten som tyggegummi. Du strekker ut deigen som et vindu og skal nesten kunne se gjennom den uten at "vinduet" sprekker. hvis du greier dette har du et fint glutennett som vil få brødene/bakeverket til å heve. Dette er nettopp årsaken til at det er så viktig å elte deigen nok. Etter dette skal deigen heve. Skal huske å ta bilde av dette neste gang slik at dere skjønner hva jeg mener. 




Gjær
Tørrgjær eller vanlig gjær ? Tørrgjær holder lengre, men har ikke de samme gode egenskapene som vanlig fersk gjær. Fersk gjær gir bedre og luftigere bakevarer. Du må være nøyaktig med tilsetting av mengder av sukker (som gir næring til gjær) ellers hemmer det gjæren. For mye salt hemmer veksten av gjærsporene. Og salt må aldri komme i direkte kontakt med gjæren - resulatet ser du på bildet over her... gjæren=død. Saltet er likevell nødvendig for det gir en elastisk deig. 


Slå ned deigen
Når oppskriften sier at du skal slå ned deigen virker det litt drastisk etter all den tiden den har eltet og hevet. Men det som egentlig menes er luften som er i deigen skal presses ut slik at eddiksyre som har samlet seg skal forsvinne. Det er ulike måter å gjøre det på, og jeg har lært meg to forskjellige. Likheten er at deigen er "slått" ned slik at den ligger flatt på bordet før du starter å brette inn hjørnene på deigen til du har en rund sak som du snur opp ned. Nå skal dem heve igjen




Slå opp brødene
Det betyr ganske enkelt at du skal dele opp deigen og forme brødene, bollene ol. slik du vil ha dem før du setter dem til siste heving. 



Heving
Deigen skal, som dere skjønner, heves i flere omganger. Første gangs heving etter at deigen er eltet, så etter at deigen er slått ned og til sist når brødene ol. er slått opp og da i former eller på brett. Alle hevingene bør skje under plast slik at det ikke dannes en "skorpe" på deigen og at den beholder fuktigheten. Husk å ha litt mel over deigen slik at den ikke fester seg i plasten. Ikke ha det travelt når du skal heve brødene. Hvis du skal "jukse" litt og sette deigen til heving på ovnen el. er det for at resultatet ikke blir like bra. Kommer temperaturen i deigen over 30 grader vil gjæringsprosessen gå langsomt og kommer du over 40 grader begynner gjærcellene å dø. Vanlig romtemperatur, ikke trekk, er perfekt. 

Jepp, det var det viktigste i "kortform" - det er selvsagt mye mye mer - og mye mer enn hva jeg vet. Men dette var iallefall bare en kort innføring i det jeg har lært om baking det siste året.


Godt levert og pluss pluss !

torsdag 13. februar 2014

Dagene ruller bare avsted - og det er ganske så hektisk akkurat nå. Hilde har både ski- og fotballtreninger flere ganger i uken, skolearbeid og aktiviteter - og til helgen går hun sitt første ski-sonerenn. Jeg har kommet i gang med treningen igjen, August sliter med allergiene sine og Frank surrer selv med treninger, som lagleder for fotball-laget til Hilde og mye ski og skismørring i utallinge varianter (vet dere hvor mange ulike skismorninger og hvor mye teori som må læres for å finne akkurat riktig smorning ? Jeg har i det siste lært at det er en hel vitenskap..). 

Poenget er at dagene går himla fort, og etter jul har vi vært veldig sløve på middagsfronten. Når vi er flinke så ukes-, toukers- eller månedshandler vi med ganske stort hell. Vet ikke om dere husker mine innlegg om månedshandling blant annet her, og da det var en artikkel om oss og månedshandling i Kamille mor&barn:





Men nå er vi bare helt vanvittig fantasiløse, slitne og klar for litt "hjelp". Ungene blir bare mer og mer kresne, og vi er like lei hver gang vi legger ned innsats og tid i noe de ikke spiser. Vi leste om Godt levert i Nordlys for noen uker siden og bestemte oss for å teste det i et par uker - det er til og med 25 % på første levering. Vi tenkte med å starte å teste ut ekspressmeny i tre dager i et par uker - for å hente litt inspirasjon.


På mandag fikk vi levert to esker med mat - spennende ! 


Første dagen hadde vi "borte-hjemmelaget" fiskegrateng. Den var bare kjempegod ! Her spiste ungene det meste av maten.


I går hadde vi stekt kyllingbryst med cæsarsalat. Mmmm deilig ! Ungene er ikke så glad i salat, så de koset seg med kylling og hjemmelagde brødkrutonger.  Vi har ett måltid igjen denne uken og det er Svin Penang med jasmineris -nom nom !

Jeg skrev for to uker siden et innlegg hvor jeg tipset om Hamaperler - denne gangen vil jeg tipse dere om pluss pluss brikker. Det er "byggeklosser" Hilde hadde på SFO da hun gikk der -  og August når har fått i barnehagen. Begge elsker å pusle med dem - og kan holde på i timesvis. Så for et par dager siden kjøpte vi en eske til dem hver på panduro - og siden da har de sammen bygget en by av plusspluss !




Det er faktisk en del tenking og planlegging som aktiveres av lek med plusspluss - så tommelen opp fra ungene her  (og mammaen som kunne slappe av...) ! 




Flisene til kjøkkenet har kommet i hus

tirsdag 11. februar 2014


I dag kom de nye flisene i hus - flere kvm med nyyyydelig hvite subway/metrofliser i høyglans. Vi bestilte størrelsen 20x10 cm med akkurat passe mye fassett. 


Det er litt vanskelig å "fange" et bra bilde av en flis alene - og spesielt nå på kvelden. Men jeg skal vise dere mye mer og bedre bilder når vi kommer i gang. Jeg har nå i flere år ønsket meg hvite subwayfliser - og nå skal jeg endelig få det. Det er så deilig etter syv år med et kjøkken vi ikke trives på.


Flisene er fra Modena og heter Equipe metro og nå ligger nesten 8 kvm inne på kontoret og venter på å bli satt opp. Gjett om jeg gleder meg til å knuse de beige greske flisene..... Deler litt subway-flise-inspo mer dere slik at dere kan forestille dere litt hvordan det hele blir.





fra denne nettsiden




Bakekurs hos kaffebønna.

søndag 9. februar 2014

I går var jeg nesten ni timer på bakekurs hos kaffebønna. Det var ni koselige, spennende, slitsomme og veldig lærerike timer. Jeg har baket masse ulike brød, ulike scones, suppebrød, baguetter, rundstykker, boller, kanelboller, skolebrød, vaniljekrem og pizza. Jeg har lært meg gamle teknikker og masse knep. Andreas Holme holdt kurset og han er Kaffebønnas sjefsbaker, og en kjempekoselig fyr med masse energi. Andreas har vært innom både åpen bakeri i Oslo og bakeriet i Lom for å plukke opp tips. Anbefales virkelig ! 


Disse ovnene kunne jeg tenkt meg på kjøkkenet ja... 


Ferdig loff ! 


Vi lager og tester ut ulike foccaccia - nomnom ! Vi lærte hvordan vi skal lage en skikkelig luftig foccaccia. 


Hva tenker dere om disse brødene da jenter ? 


Loff og baguetter - nomnom ! 


Vi kuttet og klippet brød  i ulike former  før vi hev dem inn i ovnen - det var ganske varmt å stå forran ovnen så jeg tror bakerne har det rimelig varmt når de har baket en stund der inne. 





Havrebrødene er ferdige ! Dette er ungenes favorittbrød - som jeg gleder meg masse å bake. 


Har du sett noe så herlig ?! 



Her her vi lært oss å snurre kanelsnurrer - og disse ble litt bedre enn kanelknutene jeg laget for en stund siden selv.


Se hvor deilig !!!




På slutten laget vi pizza som vi spiste mens vi evaluerte dagen og fikk svar på masse spørsmål. 



Det ble med hjem en del (!) bakeverk ja. Vi måtte gå gjennom begge fryserne for å se hva som kunne kastes før vi fikk plass til nesten alt. Da har vi brød for et par uker iallefall ! 

Det jeg spesielt vil ta med meg videre, i tillegg til den gode atsmosfæren, er kjærligheten til råvarer og teknikker med elting (autolyse, knaing, strekktesten). Jeg fikk med meg et svært lass med vaniljekrem som jeg må bake noe av de neste par dagene - men nå har vi ikke fryseplass så kanskje jeg må bake og dele med jobb eller andre. Jeg fikk også med meg noe så fantastisk som en surdeigstarter. Jeg har ikke mye erfaring med surdeig, men nå skal jeg få satt i gang. Og denne surdeigstarteren er over 30 år gammel ! Det tar ganske lang tid å få i gang en egen har jeg skjønt, så jeg er evig taknemlig. Den skal bare mates ca. hver 4. dag. Herlig.

 Så er det bare å sette i gang å bake hjemme og prøve ut de ulike teknikkene. Har du ikke mulighet til å dra på kurs og kunne tenke deg en god bok med oppskrifter og teknikker så anbefaler jeg virkelig denne boken fra Morten Schakenda. 


Ha en fin bake-søndag videre !


God morsdag !

søndag 9. februar 2014

Ja, god morsdag til dere alle sammen ! Og spesielt til min egen kjære mamma hjemme i Harstad. Jeg skal komme med et større innlegg etterpå når jeg har fått redigert litt bilder, derfor deler jeg litt mobil-bilder fra min morsdagsgave som jeg fikk i går.





Som du ser så sliter jeg med allergien akkurat nå - kløklø rundt øynene og hoven tidlig på lørdagsmorgen - men happy !




LITT større tippo 00-pose enn du får kjøpt på butikken gitt !











by mlekoshi
OSZAR »